تعلل بیش از حد ایران برای عضویت در WTO
یک اقتصاددان می گوید تعلل بیش از حد ایران برای عضویت در WTO یعنی ادامهی حرکت اقتصاد در بیراههای که هم اکنون در مسیر آن است.
بهنام ملکی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: امتناع ایران از عضویت در سازمان جهانی تجارت (WTO) به بهانهی نداشتن ساختارهای اقتصادی، جایز نیست؛ چرا که عضویت در این سازمان میتواند تحریمها را بشکند. مضافا اینکه اگر با استراتژی مبهم به تجارت خارجی ادامه دهیم امکان زمین خوردن اقتصاد ایران زیاد است.
وی با اشاره به از دست رفتن فرصت 10 ساله ایران برای عضویت در WTO در چند روز گذشته، تصریح کرد: بخشهای پیشرو در اقتصاد ایران مشخص نیستند و هر روز یک ساز جدید میزنیم. رژیم تجارت خارجی ما معلوم نیست. یک روز صادرات مواد خام زیاد میشود، روز دیگر واردات زیاد میشود. اگر عضو WTO نشویم در آیندهی نزدیک قیمت تمام شده کالاهای ما بالاتر از کشورهای همسایه خواهد بود و کشورهای پیشرفته کالاهای خود را تا پشت مرزهای ما میآورند و قطعا راهی برای نفوذ به داخل کشور پیدا میکنند.
این اقتصاددان افزود: ما الان هم 20 میلیارد دلار واردات قاچاق داریم. پس نمیتوانیم با این بهانه که در صورت عضویت در WTO بازار ایران از کالاهای خارجی اشباع خواهد شد، خود را از اقتصاد جهانی مستثنی کنیم. قطعا در صورت عضویت در WTO اقتصاد ما راه نفوذ و فرار خود را پیدا خواهد کرد.
ملکی تاکید کرد: قدم اول فسادزدایی و رانتزدایی در اقتصاد است. سپس باید ضمن عضویت در WTO تمام هم و غم خود بر تولیدات دانشبنیان، نانو، نرمافزارهای کامپیوتری، تجاریسازی اختراعات و ابتکارات و همچنین توسعهی بخشهای سختافزاری مانند خودروسازی و پتروشیمی را در دستور کار قرار دهیم. اگر این کار را انجام دهیم با توجه به نیروی کار جوان و تحصیلکرده میتوانیم در اقتصاد جهانی برای خود جایگاه کسب کنیم.
وی با بیان اینکه نفت از جمله کالاهایی است که تحت حمایت WTO قرار ندارد، گفت: عمده صادرات ایران نفت خام، سنگ، کلوخههای معدنی، محصولات آببر کشاورزی و ... است که امتیازی برای ایران در پی ندارد و اگر موانع فروش این محصولات با عضویت در WTO برداشته شود ما در اقتصاد جهانی غرق میشویم. لذا باید تمرکز خود را از این مواد به سمت تولیدات صنعتی و دانشبنیان سوق دهیم.
این اقتصاددان با اشاره به 160 کشور عضو سازمان جهانی تجارت، درخصوص امتیازهای عضویت در این سازمان اظهار کرد: برداشتن سد تحریمها، رفع موانع صادراتی، پایین آمدن تعرفهی صادرات و سهولت در ارایهی توانمندیها از جمله مزایای عضویت ایران در WTO است.
ملکی تصریح کرد: همانطور که ذکر شد متاسفانه اصلیترین قلم صادراتی ایران نفت است و نفت تنها کالایی است که با توجه به ضررهای زیست محیطی از حمایت WTO برخوردار نیست. اما در صورت عضویت، باید سازمان جهانی تجارت، شرایط را برای سهولت در صادرات و واردات کشور عضو فراهم کند.
دیدگاه خودتان را ارسال کنید