12 استان در وضعیت قرمز از نظر اعتیاد

دبیر اتاق‌های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: حدود 10 هزار میلیارد تومان خسارت و هزینه در حوزه مواد مخدر بر اقتصاد کشور تحمیل می شود و نرخ شیوع اعتیاد ( مقالات مرتبط با اعتیاد - سوالات مرتبط با اعتیاد ) 2.65 درصد براساس مطالعه سال 1390 است و برخی استان ها از جمله استان خوزستان از 12 استانی هستند که در وضعیت قرمز در حوزه اعتیاد در سطح کشور قرار دارند.

اهمیت و ضرورت بررسی معضل اعتیاد  - آیا می دانید استعمال یا قاچاق مواد مخدر و مجازات آن چیست ؟  - جالب ترین شیوه های قاچاق مواد مخدر - در اتهام قاچاق مواد مخدر ، کافی نبودن دلائل از موجبات برائت است

 حمید صرامی در همایش علمی اجتماعی مبارزه با مواد مخدر ، درباره موضوع تبیین سیاست‌های ستاد در خصوص مسئله اجتماعی امر مبارزه با مواد مخدر اظهارکرد: این زلزله خاموش و این بزرگترین شوک هزاره سوم در آستانه قرن 21، معضلات جدی را در ابعاد مختلف رقم زده است و تا آنجا پیش رفته است که در کنار فقر، مشکلات زیست محیطی و تهدیدات هسته ای، یکی از چهار بحران جهانی مطرح شده است. به طوری که در آخرین نگرش سنجی که از مردم ایران صورت گرفت؛ بیش از 90 درصد مردم موضوع مواد مخدر و روانگردان‌ها را به عنوان یک معضل اساسی مطرح کردند.

تولید 358 نوع از انواع مواد جدید از طریق شبکه های مافیایی

دبیر اتاق‌های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: امروز در سطح کشور جوانان با انواع مواد مواجه شده اند به گونه ای که ماده جدیدی به نام "گل" را مشاهده می کنید و می بینید متأسفانه آهسته آهسته جای خود را بدست می آورد و همچنین 358 نوع از انواع مواد جدید از طریق شبکه های مافیایی در حال تولید است و در عصر تنوع به دنبال آن هستند که با مواد جدید مشتری‌های جدید جذب کنند. این روند رسالت همه اندیشمندان را سخت تر خواهد کرد که با ایده‌های جدید و خلق اندیشه‌های جدید به استقبال مسایل اجتماعی بروند.

روند مقابله با کمپ های ترک اعتیاد غیرمجاز - جای خالی مراکز ترک اعتیاد به الکل - خلأهای قانونی مواد مخدر و روانگردان برطرف می شود 

صرامی افزود: اگر امروز شبکه های مختلف در سطح جوامع و در عصر جهانی شدن، در کشور شرایطی را رقم می‌زنند که متأسفانه برای تغییر نگرش‌ها و ارائه باورهای غلط برای جذب مشتریان جدید اقدام می‌کنند، سوال اساسی این است که آیا در نظام آموزش و پرورش و دانشگاه‌های ما برای مقابله با سایت‌های تولید کننده و تغییردهنده نگرش‌ها، به همان اندازه کار می‌شود یا منفعلانه عمل می‌کنیم؟

وی ادامه داد: اگر قرار است به بحث اجتماعی کردن بپردازیم باید شناخت دقیقی از ویژگی‌های عصر حاضر داشته باشیم. در عصری که با سونامی تغییر مواجه هستیم و تغییرات شتابان در عرصه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی در حال بروز و شیوع است، ما در عصر جهانی شدن نمی توانیم دیواری به دور خود بکشیم. بنابراین چه باید کرد و چگونه باید به استقبال این پدیده های جدید برویم؟

دبیر اتاق‌های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: امروز با نسل نوگرا و تنوع طلب و با نسلی که به دنبال کنجکاوی‌های هدایت شده ناشی از ماجراجویی‌ها حرکت می‌کند، مواجه هستیم. بنابراین باید آسیب پذیری او را بپذیریم و باید بپذیریم در قرن 21 به دلیل عصر سونامی تغییر، ایده‌ها به شدت و به سرعت فاسد خواهد شد و نیازمند آن هستیم که دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه نسبت به خلق ایده‌ها و خلق محصولات فرهنگی متناسب با نیاز مخاطبان درعصر بازاریابی اجتماعی حرکت کنند.

صرامی اظهار کرد: آنچه که امروز در بحث اجتماعی شدن به آن نیازمندیم این است که انسان‌های توانمند را تربیت کنیم تا آنان بتوانند مهارت‌های زیستن را برای زندگی در عصر پیچیده امروز یاد بدهند.

عملکرد نامناسب گذشته سبب شده که امروز با پیچیده شدن پدیده اعتیاد مواجه شویم

وی ادامه داد: اگر قرار است در اجتماعی کردن حرکت کنیم باید باور داشته باشیم که فقط و فقط قرار نیست مردم به صحنه بیایند بلکه اجزای یک نظام جامع باید همزمان با هم در خرده نظام‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی کار کنند تا آن گاه امر اجتماعی کردن مبارزه شکل بگیرد. اگر چهار خرده نظامی که ذکر شد، به شکل مطلوب عمل کنند آنگاه می‌توانیم بگوییم آسیب‌های اجتماعی کاهش پیدا خواهد کرد اما اگر یکی از این خرده نظام‌ها خوب عمل نکند، قطعا به انواع آسیب های اجتماعی گرفتار خواهیم شد.

دبیر اتاق‌های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: عملکرد یک نظام اقتصادی نامطلوب آن است که با یک آشفتگی در عرصه اقتصاد مواجه شویم و اگر وضعیت نامطلوب اقتصادی را داشته باشیم آنگاه با جماعتی از فقرا و تنگدستان در یک سو و در سوی دیگر با جماعتی از ثروتمندان مواجه خواهیم شد.

صرامی عنوان کرد: قطعا عملکرد نامناسب گذشته سبب شده که امروز با پیچیده شدن پدیده اعتیاد ( مقالات مرتبط با اعتیاد - سوالات مرتبط با اعتیاد ) مواجه شویم. در خرده نظام اجتماعی آن گاه که انسجام و همبستگی باشد افراد به سمت و سوی آسیب نخواهند رفت ولی اگر نقش تعاملات اجتماعی کمرنگ شود، بدون شک فعالیت‌های داوطلبانه و مشارکت‌ها کاهش پیدا خواهد کرد.

بایسته های قانونی بازار داغ مواد مخدر - ابعاد حقوقی مقابله با اعتیاد -  عناصر تشکیل دهنده جرایم مرتبط با مواد مخدر 

وی افزود: شکل گیری رویکرد پرخاشگری و نابردباری در روابط اجتماعی، ترجیح منافع فردی بر منافع جمعی و متأسفانه شکل گیری پدیده خودمداری در پاره ای از مواقع در سطح کشور، آشفتگی اجتماعی و کاهش اعتماد اجتماعی را رقم میزند و موجب نزاعهای اجتماعی می شود. به همین دلیل در شکل گیری تئوری لجبازی عده ای برای مخالفت با برخی از موضوعات، به یکی از این آسیب‌ها هم گرفتار می‌شوند.

دبیر اتاق‌های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: در خرده نظام فرهنگی باز برای رقم زدن وضعیت مطلوب برای جامعه در عرصه فرهنگ باید جامعه را به اصول فرهنگی مشترک گرایش دهیم. ولی آن گاه که طیف‌های کثیری از خرده فرهنگ ها در قالب مدگرایی به ناهنجاری ها و ضد ارزش ها تبدیل می شود، جامعه با چند پارگی فرهنگی مواجه خواهد شد که این چند پارگی فرهنگی می تواند پیش زمینه‌های آسیب پذیری را بر اصل اخلاق اجتماعی فراهم کند و ممکن است ما را آهسته آهسته به یک تهدید اجتماعی و بحران اجتماعی و اگر خوب نیاندیشیم و خوب فکر نکنیم ما را به فروپاشی اجتماعی گرفتار کند.

وی گفت: در اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر نیازمند آن هستیم که این خرده نظام‌ها در همه ابعاد در سطح استان ها با هم عمل کنند. اگر این اتفاق بیافتد آن گاه نظام فرد به عنوان نظام شخصیت در برابر این چهار خرده نظام، ملاحظه می‌کند که نیازهای مادی او تامین شده و می تواند بر حیات سیاسی جامعه اثر بگذارد و در شبکه ارتباطات اجتماعی به عنوان یک جامعه پویا می تواند ملاحظه و اثرگذاری کند و همچنین اگر ملاحظه کرد در حیات فردی و اجتماعی در چارچوب سطح فرهنگی می تواند فعالیت کند، آن گاه نظام شخصیت در قبال این چهار خرده نظام در بحث اجتماعی کردن می تواند مسئولیت پذیری داشته باشد.

وی افزود: اگر این چهار خرده نظام در اجتماعی کردن خوب با هم عمل نکنند قطعا احساس ناکامیها، بحث بی اخلاقی های اجتماعی و آن گاه توسعه و تقویت تهدیدات و بحران های اجتماعی را باید انتظار داشته باشیم.

دبیر اتاق های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: متاسفانه جزیره ای عمل کردن موجب شده سیستم هوشمند اعتیاد از این نقاط ضعف ما کاملا بهره برداری کند و به مشتریان جدیدتری برسد. وقتی ما دیوار مرزی کشیدیم، بلافاصله در لابراتورهای خانگی شیشه را تهیه کردند، به لابراتورها ضربه زدیم، کشت گلخانه ای را ایجاد کردند. آیا ما در مقابل این سیستم می توانیم بیاندیشیم که چگونه مقابله کنیم؟ به نظر می رسد نیازمند اندیشه های جدیدتر در این زمینه هستیم.

کاهش سن اعتیاد به 15 سال

صرامی افزود: حدود 10 هزار میلیارد تومان خسارت و هزینه در حوزه مواد مخدر بر اقتصاد کشور تحمیل می شود و نرخ شیوع اعتیاد 2.65 درصد براساس مطالعه سال 1390 است و برخی استان ها از جمله استان خوزستان از 12 استانی هستند که در وضعیت قرمز در حوزه اعتیاد در سطح کشور قرار دارند.

وی اظهار کرد: در سال 83 متوسط سن اعتیاد در کشور 23 سال، در سال 90 میانگین سن اعتیاد به 21 سال بوده است و اخیرا نیز نرخ شیوع مصرف تا سن 15 سال متاسفانه فراوانی های خود را نشان می دهد و در مقایسه با جامعه جهانی که ظرف 10 سال سن اعتیاد چهار سال کاهش یافته، مشاهده می کنید که در طی 10 سال سن اعتیاد در ایران از 23 به 15 سالگی رسیده است.

 نحوه اعمال تخفیف در پرونده های مواد مخدر - مواد مخدر جرم و جنایات و چراها - درآمدی بر قاچاق مواد مخدر  

صرامی عنوان کرد: روند مشارکت در سال های 1358 تا 1392 نشان می‌دهد که سطح مشارکت مردم در بحث اجتماعی شدن، در سطح ضعیفی بوده است لذا انتظار می رود با افزایش سطح مشارکت ها و ایفای نقش اجتماعی بتوانیم بهتر از حضور مردم استفاده کنیم.

وی ادامه داد: حجم و اندازه آسیب ها و تهدیدها و بحران های اجتماعی در حال افزایش است. یکی از موارد حایز اهمیت تهاجم دشمن است. تغییر بنیادی در ساختارها که منجر به توسعه اجتماعی در عرصه توسعه می شود متاسفانه به حاشیه رفت. به حاشیه رفتن توسعه اجتماعی سبب شد در برنامه های اول، دوم و سوم توسعه به مقوله اعتیاد اصلا فکر نشود. و در برنامه های چهارم و پنجم سهم بزرگترین تهدید اجتماعی کشور در این برنامه ها فوق العاده ضعیف شد و همین موضوع موجب شد که دغدغه نسبت به این تهدید اجتماعی کاهش یابد.

دبیر اتاق های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: تقابل جامعه صنعتی با ارزش های دنیای مدرن و مدرنیته یکی از مسایلی است که به آن گرفتار شدیم و بی ثباتی در جامعه در حال گذار ایران مشکلاتی را برای آن ایجاد کرده است.

صرامی اظهار کرد: همچنین شکاف بین نسلی ناشی از جامعه در حال گذار و عدم ارایه نسخه های مناسب از مشکلات دیگری بود که زمینه تقویت آسیبها را در جامعه ما فراهم کرد و عادی شدن موضوعات و آسیبهای اجتماعی، دغدغه های اجتماعی را کم رنگ کرده است.

وی افزود: ما در مقابل سیستم اعتیاد دقیقا در حالت انفعال هستیم. به راستی اگر بخواهیم در حوزه اجتماعی شدن حرکت کنیم بهترین گزینه ها چیست؟ داشتن یک برنامه اقدام به جای سیاست گذاری کافی است. ضعف آشکار ما در کشور و حلقه مفقوده در فعالیتها ، فقدان یک برنامه اقدام است و برای رسیدن به این برنامه تقویت دغدغه ملی است. اگر این دغدغه در 365 روز سال نه در روز جهانی مبارزه با مواد مخدر شکل گرفت، آنگاه می گوییم نسبت به این تهدید اجتماعی توانسته ایم فاصله بین فاجعه و دغدغه را کم کنیم. اما سیستم اعتیاد به تعطیلی ترم و دانشگاه می اندیشد.

دبیر اتاق های فکر ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: توجه به برنامه های آموزشی و ایجاد یک سیستم هشدار در این زمینه بسیار حایز اهمیت است. اگر ژن مشارکت در نخبگان تقویت شود و گروه های مرجع از روحانیت تا تولید کنندگان برنامه های رسانه ای تا سینماگران، نویسندگان، مترجمان و پژوهشگران در خواست مشارکت در موضوع را کردند آنگاه می توانیم موفق عمل کنیم.


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/109833/12-استان-در-وضعیت-قرمز-از-نظر-اعتیاد/