سن اعتیاد به صورت نگران کننده ای در حال کاهش است

 سردار محمدرضا اسحاقی در نشست خبری که به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر امروز (27 خرداد) برگزار شد، اظهار کرد: شعار امسال هفته مبارزه با مواد مخدر تحت عنوان «جامعه​ای سالم و عاری از اعتیاد» انتخاب شده است. این شعار مفاهیم بلندی دارد؛ این مفاهیم باید پردازش شود تا بدانیم اعتیاد ( مقالات مرتبط با اعتیاد - سوالات مرتبط با اعتیاد ) به مواد مخدر اعم از صنعتی و سنتی در محیط پیرامون ما چه وضعیتی دارد. در حال حاضر مواد مخدر در کنار فقر، مشکلات محیط زیست و مسائل هسته‌ای، یکی از چهار بحران اصلی دنیا است.

اهمیت و ضرورت بررسی معضل اعتیاد  - آیا می دانید استعمال یا قاچاق مواد مخدر و مجازات آن چیست ؟  - جالب ترین شیوه های قاچاق مواد مخدر - در اتهام قاچاق مواد مخدر ، کافی نبودن دلائل از موجبات برائت است

وی افزود: اکنون در دنیا حدود 250 میلیون نفر مبتلا به یکی از مواد مخدر هستند و همه کشورهای دنیا درگیر معضل مواد مخدر شده‌اند. حدود 10 میلیون نفر در چرخه قاچاق مواد مخدر مشغول به کارند، 4500 میلیارد دلار پول در این چرخه وجود دارد که سود خالص آن 500 تا 600 میلیارد دلار است و قاچاق مواد مخدر در کنار تجارت اسلحه، نفت، و توریسم یکی از تجارت​های بزرگ جهان محسوب می​شود.

اسحاقی تصریح کرد: آمار مقایسه​ای که از سوی سازمان ملل متحد تهیه شده، بیانگر آن است که سطح زیر کشت خشخاش در افغانستان در سال 2014 به نسبت به سال پیش از آن، 7 درصد افزایش یافته که این رقم موجب افزایش بیش از 15 درصدی میزان تولید مواد مخدر در سال 2014 شده است. در این سال، 6400 تن تریاک در افغانستان تولید شده است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خوزستان تصریح کرد: تولید سالانه 500 تن هرویین در افغانستان نیازمند پیش‌سازهای بسیاری است. این میزان تولید، به حجم زیادی از انواع مواد شیمیایی از جمله انواع اسیدها نیاز دارد و با توجه به اینکه افغانستان کشوری صنعتی نیست تا این مواد را تولید کند، همچنین راه​آهن و بندری در اختیار ندارد، در محاصره هوایی به سر می​برد و تنها هواپیماهای معینی باید در این کشور بنشینند؛ باید پرسید که این پیش‌سازها چگونه در افغانستان فراهم می​شوند.

روند مقابله با کمپ های ترک اعتیاد غیرمجاز - جای خالی مراکز ترک اعتیاد به الکل - خلأهای قانونی مواد مخدر و روانگردان برطرف می شود 

وی گفت: با توجه به این‌که کشور ما بیش از 1200 کیلومتر مرز با افغانستان و پاکستان دارد، ما نیز درگیر مسایل و مشکلات مواد مخدر در این کشورها هستیم.

اسحاقی عنوان کرد: با نگاه به پیامدهای شوم مصرف مواد مخدر در کشور و در راستای فرامین مقام معظم رهبری که تاکید دارند امر مبارزه با مواد مخدر باید در همه آحاد جامعه متجلی شود؛ همه باید در اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر ورود کنند. با توجه به شرایط کنونی، می‌بینیم که نمی​توان صرفا با بستن مرز یا درگیری و جنگ با کاروان​های قاچاق مواد مخدر در این مبارزه پیروز شد. هر چند نیروی انتظامی در این راه بیش از 3700 شهید برای مبارزه با قاچاقچیان و توزیع​کنندگان مواد مخدر در سطح کشور داده است ولی سود سرشار و تمایل نفسانی به سمت منافع اقتصادی، انسان​ها را ولو به قیمت نابودی همنوعان خود به این سو می​کشاند، بنابراین صرفا با اقدامات مقابله​ای و سلبی به جایی نخواهیم رسید؛ حداکثر کاری که می​توانیم انجام دهیم این است که قاچاق و مصرف مواد مخدر را مهار کنیم ولی نمی​توانیم آن را نابود کنیم.

فرمانده انتظامی خوزستان افزود: راه نابودی مصرف و توزیع مواد مخدر در کشور، آگاهی‌بخشی به تک تک افراد جامعه است و این آگاهی، خرد و کلان و غنی و فقیر نمی​شناسد. همه اقشار در همه سطوح در معرض خطر مواد مخدر هستند و باید این دغدغه را داشته باشند که خود یا نزدیک​ترین عزیزانشان ممکن است به مواد مخدر گرفتار شوند. در این شرایط، اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر می​تواند به کاهش پیامدهای آن کمک کند. اگر در آگاهی​بخشی موفق شویم، معضلات سخت و سنگین چرخه مواد مخدر را در اجتماع نخواهیم داشت.

اسحاقی تصریح کرد: در حال حاضر بخش اعظم زندانیان که رقمی در حدود 70 درصد را شامل می​شود، به دلیل جرایم مرتبط با موضوع مواد مخدر در زندان هستند، این افراد یا مصرف‌کننده یا عامل توزیع و یا قاچاقچی مواد مخدرند. همچنین حدود 45 درصد جرایم در کشور مستقیما و مابقی جرایم تا 70 درصد به صورت غیرمستقیم با موضوع مواد مخدر مرتبط است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خوزستان گفت: برای کنترل پدیده​های شوم سرقت، همسرآزاری و طلاق در جامعه یکی از راه​ها این است که به موضوع مبارزه با مواد مخدر ورود کرده، آن را کنترل کنیم و با ایجاد خودآگاهی و خودکنترلی در میان افراد، مصرف مواد مخدر را در جامعه به حداقل برسانیم.

وی بیان کرد: هر چند در سال‌های اخیر با کیفیت‌بخشی به مراکز درمانی و تغییر شرایط، 3 درصد از میزان فوتی‌های مرتبط با مواد مخدر در کشور کاهش یافته ولی همچنان روزانه به طور میانگین 8 نفر در کشور بر اثر سوءمصرف مواد مخدر جان خود را از دست می​دهند که این رقم سالانه عددی بیش از 2400 نفر خواهد بود.

بایسته های قانونی بازار داغ مواد مخدر - ابعاد حقوقی مقابله با اعتیاد -  عناصر تشکیل دهنده جرایم مرتبط با مواد مخدر 

اسحاقی افزود: اگر تنها یک فرد معتاد در خانواده وجود داشته باشد، همه خانواده درگیر مسائل روحی، اقتصادی و حیثیتی آن خواهند شد. طبق آخرین آمار، اکنون یک میلیون و 325 هزار معتاد در کشور وجود دارد که با احتساب خانواده​های درگیر با مشکلات معتادان، اکنون به صورت میانگین بیش از 5 میلیون و 500 هزار نفر در کشور درگیر مشکلات مواد مخدر هستند. تخمین زده می​شود که در خوزستان حدود 110 تا 120 هزار نفر مبتلا به مصرف مواد مخدر وجود داشته باشد.

فرمانده انتظامی خوزستان گفت: حدود 55 درصد از معتادان کشور، متاهل‌ا‌ند و این بدان معنی است که نزدیک به 700 هزار همسر درگیر مشکل مواد مخدر هستند و با عوارض آن دست و پنجه نرم می​کنند. باید توجه داشت که بیش از 80 درصد مبتلایان به مصرف مواد مخدر مردان هستند ولی از سوی دیگر اعتیاد زنان به عنوان ستون خانواده، خطر زیادی داشته و با این‌که از نظر کمی و عددی تعداد آن پایین است ولی نگران‌کننده است.

اسحاقی ادامه داد: شاید در مبارزه با مواد مخدر کارهای بسیاری از سوی دستگاه​ها، مردم، نظام و دولت انجام شده باشد ولی واقعیت موجود در جامعه نشان می​دهد که این کارها اصلا کفایت نمی​کند. با این حال نکته امیدوارکننده این است که 63 درصد از معتادان در کشور دارای شغل بوده​اند و در صورت بهبودی، امکان بازگشت به کار دارند ولی یکی از مشکلات این افراد این است که پس از درمان و بهبودی، دیگر اعتماد جامعه و خانواده را از دست داده​اند و بدون آن اعتماد هیچ کاری نمی​توانند انجام دهند که این موجب برگشت آنان به سمت مواد مخدر می​شود. بدین ترتیب کار بزرگی که باید انجام شود این است که سطح اعتماد جامعه نسبت به بهبودیافتگان از مواد مخدر باید افزایش یابد.

فرمانده انتظامی خوزستان عنوان کرد: 80 درصد از مصرف‌کنندگان مواد مخدر خرده​فروشی می​کنند و با مجازات نیز ترک جرم نمی​کنند زیرا فرد مبتلا برای تامین خرج مواد و پس از آن تامین خرج زندگی خود خواه ناخواه به خرده​فروشی مواد مخدر نیز روی می‌آورد.

وی تصریح کرد: برای مبارزه با چنین مساله پیچیده با ارزش افزوده و درآمدزایی بسیار بالا، جامعه باید اراده کند؛ اگر تک تک افراد به سطحی از دانش اجتماعی برسند تا در میان آنان، خودآگاهی منجر به خودکنترلی شود یقینا می​توان انتظار داشت که مساله بغرنج مواد مخدر به عنوان مهم​ترین مشکل جهان، قابل کنترل باشد. کما این‌که در افغانستان که خود تولیدکننده مواد مخدر هستند، سطح اعتیاد به هیچ وجه به این اندازه بالا نیست. مسلما آنها مضرات آن بیش از ما توجه و دقت کرده​اند وگرنه تریاک در افغانستان ارزان‌تر از کشور ما خواهد بود.

اسحاقی گفت: همچنین در جوامع سنتی کوچک که نظام خانواده​ها، وابستگی و پیوستگی خوبی دارند، عناصر معتاد کمتری به چشم می​خورد زیرا سرخوردگی و مشکلات کمتری دارند. هر چند این مشکلات و سرخوردگی‌ها تنها بهانه​ای در دست معتادان است، ولی واقعیت این است که کارکرد خانواده در پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر بسیار مهم است؛ به عنوان مثال اعضای خانواده‌ای با مبانی دینی، کمتر به مواد مخدر مبتلا می​شوند.

وی بیان کرد: سطح کنترل فرزندان در خانواده​ها باید افزایش یابد کما این‌که اکنون حتی 12، 13 ساله​ها را باید بیشتر کنترل کرد ولی این کنترل نباید منجر به بی​اعتمادی در خانواده​ها شود. با این حال باید دانست که سن اعتیاد به صورت نگران​کننده​ای و به سرعت دارد پایین می​آید. این اتفاق در محافل دوستانه نوجوانان رخ می​دهد و خانواده​ها یا به آن توجه ندارند یا از آن خبر ندارند.

دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر خوزستان اظهار کرد: این شرایط بار مسئولیت مسئولان و رسانه​ها را به عنوان سنسورهای جامعه سنگین​تر می​کند. نباید حس شود که افراد قابل هدایت نیستند بلکه باید خطر ابتلا به مواد مخدر را به خانواده​ها آن‌قدر هشدار داد تا بترسند.

 نحوه اعمال تخفیف در پرونده های مواد مخدر - مواد مخدر جرم و جنایات و چراها - درآمدی بر قاچاق مواد مخدر  

وی ادامه داد: تجربه موفق مشابه که در کشور داشته​ایم، کاهش حوادث و تلفات رانندگی بوده است که اگر خود مردم در این زمینه وارد نمی​شدند، نمی​توانستیم آمار تلفات را کاهش دهیم. در سطح کشور ما نه در کیفیت خودروهای تولیدی اتفاق فوق​العاده​ای افتاده و نه در جاده​ها اقدامات ویژه​ای شده است بلکه تنها بخشی که اثرگذار بوده، خود افراد بوده​اند که در خودرو، نگران جان خود بوده و حواس​شان را جمع کردند. در کاهش تلفات رانندگی مهمترین عنصر و عامل خود مردم بوده​اند و از این عنصر باید در کاهش معضلات مواد مخدر نیز استفاده کرد.

اسحاقی تصریح کرد: رسانه​ها باید با تهیه گزارش و مصاحبه، نفرت از مواد مخدر را در افکار عمومی ایجاد کنند. اگر واقعیت​ها و پیامدهای منفی مصرف مواد مخدر به جامعه، منتقل و برای آنان قابل لمس و حس شود، در مهار آن موفق می​شویم. برای مبارزه با اعتیاد راهی غیر از این نداریم که همه آحاد جامعه در همه سطوح وارد شوند. برای کاهش رقم یک میلیون و 300 نفری معتادان کشور و رساندن آن به حداقل، عزم ملی و رویکرد اجتماعی نیاز است و برای موفقیت در این مبارزه از متولیان امر، مردم و تک تک آحاد جامعه انتظار همکاری می​رود.

فرمانده انتظامی خوزستان افزود: مساله مواد مخدر آن‌قدر بغرنج و وسیع و گسترده است که حجم کارهای انجام شده در مبارزه با آن، کفایت نمی‌کند و اقدامات جهادی و حرکت​های گسترده​ای در سطح جامعه نیاز است تا بر مواد مخدر فائق آییم. در این زمینه سرمایه​گذاری بیشتر برای آگاهی​بخشی در حوزه سوءمصرف مواد مخدر از سوی دستگاه​ها و بخش​های آموزشی و فرهنگی الزامی است و باید مشارکت حداکثری آحاد جامعه در این بخش دنبال شود.

اسحاقی اظهار کرد: لازم است از ظرفیت فوق​العاده خیران و معتمدان در مبارزه با مواد مخدر بیشتر استفاده شود، آنچنان که در هنگام بروز بحران​های مختلف در کشور خیران به عنوان محور در محلات، کمک​های مردمی را سازمان‌دهی می​کنند، در این زمینه نیز باید وارد شوند. باید برای افراد خیر جا بیافتد که مبارزه با مواد مخدر، یکی از اقدامات خداپسندانه است. باید خیران در عرصه فرهنگ​سازی و ترویج فرهنگ پیشگیری در جامعه وارد شوند و در مرحله درمان و همچنین پس از آن نیز حضور داشته باشند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خوزستان بیان کرد: ورود همه مراکز علمی، دانشگاه​ها، حوزه​های علمیه و بخش​های مختلف در استان به منظور شناسایی ابعاد پدیده مواد مخدر برای ارائه راهکارهای متناسب با شرایط اقلیمی و بومی و سنتی الزامی است.

وی افزود: در آگاه​سازی، باید نتیجه​گرا باشیم و بررسی شود که آیا پس از آگاهی، تغییر رفتار رخ داده یا خیر. در ارزیابی​ها به دست آمده که حجم زیادی از کارهای انجام شده در حوزه مبارزه با مواد مخدر و آگاهی‌بخشی منجر به تغییر رفتار نشده است که باید بررسی شود علت آن چیست.


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/112627/سن-اعتیاد-به-صورت-نگران-کننده-ای-در-حال-کاهش-است/